De Cubareis is inmiddels alweer dik een week onderweg. Hoe bereiden docenten zich eigenlijk voor op een Masterskip reis? Een paar dagen voor aankomst van de trainees vlogen een aantal docenten en crewleden alvast naar Sint Maarten. Ze zorgden ervoor dat de Wylde Swan en haar bemanning er helemaal klaar voor waren om de nieuwe groep trainees te ontvangen op dinsdag 20 februari: een planning voor de eerste paar dagen maken, mentorgesprekjes voorbereiden en wie slaapt eigenlijk waar?
Afgelopen najaar zijn de vijf docenten van reis 4 bij elkaar gekomen om taken te verdelen. Twee docenten waren al eerder mee geweest en kenden de aanpak aan boord al goed. Wanneer je voor het eerst meegaat als Masterskipdocent zijn er toch wel veel vragen over hoe dingen geregeld zijn aan boord. Want hoe gaat eigenlijk zo’n zelfstudie? En wat houdt het mentoraat aan boord in? Of hoe combineer je theorie en praktijk in de centrale lessen, wanneer je de praktijk nog niet ervaren hebt?
Gelukkig hadden de nieuwe docenten al voldoende ideeën over hun eigen invulling van het programma. Want dat is wat elke reis uniek maakt: ook al is er een standaard aanpak, er is altijd ruimte voor eigen input. Wanneer een docent toevallig ook gymdocent is, kan er natuurlijk heel gemakkelijk een extra lesje gegeven worden. Of een docent die net gepromoveerd is, kan vanuit haar eigen ervaring uitleggen waar je op moet letten bij wetenschappelijk onderzoek. En een docent die op wereldreis was en toevallig naar Cuba ging, heeft alvast uitgezocht welke excursies mogelijk zijn.
Deze reis varen er dus niet alleen bètadocenten mee, maar ook docenten die economie, geschiedenis en aardrijkskunde geven. Het Caribisch gebied heeft een heel rijke historie: niet altijd even rooskleurig, maar zeker interessant. En ook een heel boeiende economie, zeker wanneer we naar Cuba kijken. Deze reis zullen we naast onderwerpen zoals het weer, vis ontleden en navigatie ook andere vakgebieden langs zien komen. Een nieuw tintje aan Masterskip reizen in het Caribisch gebied!