Veelgestelde vragen

Stel je vraag via de zoekbalk

Over de reizen

 • Zijn de begeleiders op de zeilreis van Masterskip in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?
  Jazeker zijn de begeleiders op onze zeilreizen in het bezit van een VOG. Ook hebben we een vertrouwenspersoon aan boord (de scheepsarts). We werken altijd aan een veilige leeromgeving. Onze docenten zorgen vanaf het begin van de reis voor de ontwikkeling van een groep waarin iedereen zich veilig en prettig voelt.
 • Wat is het verschil tussen de Wylde Swan en de andere schepen?
  In de eerste jaren van Masterskip was Tall Ship Wylde Swan het enige schip waarmee onze trainees het water op gingen. Na een volledig uitverkocht schooljaar heeft Swan Expeditions in 2021/2022 een tweede schip toegevoegd aan de vloot: Tall Ship Noorderlicht. Dit schip is gebouwd voor expedities in Noord-Europa/Spitsbergen. Daarom is in 2023/2024 besloten de Noorderlicht het gehele jaar door te gebruiken voor expedities van Swan Expeditions. Om Masterskip verder uit te breiden zijn we een samenwerking aangegaan met diverse andere Tall Ship rederijen.

  Het Masterskip programma is op al onze schepen gelijk. Er reizen maximaal 30 trainees mee op een reis, en de verdeling tussen zeilen en aan land/excursies is 2/3e zeilen, 1/3e aan land en excursies. Nautisch zijn er verschillen tussen de schepen, echter deze hebben minimale invloed op het programma.
 • Wat is de verdeling tussen zeilen en aan land zijn/excursies
  Voor al onze reizen geldt de verdeling van 1/3e aan land, 2/3e zeilen. Het Masterskipprogramma draait om het groepsproces aan boord, en hiervan is samenwerken in de vorm van zeilen een groot onderdeel.
 • Regelen jullie de vliegreis?
  Ja, wij boeken een groeps-vliegticket voor de reis. Voor de reizen in 2022/2023 geldt dat de kosten hiervoor zijn inbegrepen tot €700,-. Als het ticket duurder is dan € 700,- komt er een bedrag van maximaal €400,- bij op de reis-prijs. We zetten de factuur hiervoor ongeveer twee maanden voor vertrek klaar in je persoonlijke account.

  Vanaf het schooljaar 2023-2024 is de reissom zoals op de site staat wanneer je boekt exclusief vliegticket. Wij kunnen op de lange termijn niet inschatten hoeveel de tickets in prijs gaan stijgen. Masterskip boekt wél de tickets, en voor vertrek worden de kosten van het vliegticket naar de deelnemers doorberekend. We geven per reis een indicatie van de kosten.
 • Moet ik mijn vliegticket zelf boeken? En zit dit bij de prijs van mijn reis inbegrepen?
  Het is niet nodig om zelf een vliegticket te boeken. Wij regelen dit! Per schooljaar 2023/2024 is de prijs van de reis exclusief ticket. Wij boeken alsnog de tickets, en zetten hiervoor een factuur klaar in je persoonlijk account. In het schooljaar 2022/2023 is nog een ticket inbegrepen tot € 700. Is het ticket duurder, dan komt er maximaal 400 euro bij op de reissom en daarvan ontvangen je dan een factuur.
 • Dekt mijn reis- en annuleringsverzekering de volledige kosten wanneer ik niet mee kan met Masterskip?
  Je kunt niet mee met Masterskip: jammer! Het verschilt per reis- en annuleringsverzekering welk deel van de reis wordt vergoed. Het is dus belangrijk dat je dit checkt in de polisvoorwaarden van je verzekering! Mocht je verzekeraar maar een klein deel uitbetalen kun je overwegen gebruik te maken van het Masterskip Annuleringsfonds. Alle voorwaarden (bijvoorbeeld wanneer het fonds uitkeert) kun je teruglezen in de algemene voorwaarden.

Masteracties en fondsenwerving

 • Is Masterskip een ‘goede doelen stichting’ waardoor sponsoren hun bijdrage kunnen aftrekken bij de belasting?
  Nee, dit is niet het geval. Masterskip heeft helaas geen ANBI-status, en daardoor zijn de bijdragen van sponsorende bedrijven voor hen niet aftrekbaar bij de belasting.
 • Ik wil graag een wekelijkse nieuwsbrief sturen over mijn reis terwijl ik aan boord ben. Kan dat?
  Ja, dat kan! Dit is tevens een mooie manier om de bedrijven die je sponsoren op de hoogte te houden (fondsenwerving) tijdens je reis. Je kunt via de sailmail wekelijks een update sturen naar huis. Je kunt het beste zorgen dat iemand van het thuisfront (ouder, broer, zus, vriendin) jouw nieuwsbrief maakt met de door jou gestuurde input. Soms heb je bereik en kun je een foto sturen, maar de sailmail is zonder foto’s! Wij plaatsen ook regelmatig blogs die geschreven worden door de trainees aan boord. Hier zitten vaak wel foto’s bij, en deze kunnen ook in jouw nieuwsbrief worden gebruikt.
 • Een bedrijf wil mij financieel sponsoren. Hoe gaat dit in zijn werk?
  Wat top dat je een bedrijf hebt gevonden dat je voor een bepaald bedrag wil sponsoren! Wij hebben een format van een factuur voor je. Daarop kun je het bedrag waarvoor je wordt gesponsord noteren, en je bankgegevens. Het bedrijf maakt het sponsorbedrag vervolgens naar jouw persoonlijke bankrekening over, zodat jij dat kunt gebruiken voor je betaling van je reis. Stuur ons een email en vraag naar de sponsor template. Wij sturen hem je dan toe. Zoekwoorden: sponsoren, fondsenwerving, factuur, doneren, donatie, sponsors, sponsorbedrag.

Definitief en voorlopig inschrijven

 • Welk deel van de reissom moet ik wanneer betalen?
  De aanbetaling van 30% betaal je binnen twee weken na je definitieve inschrijving. De resterende 70% moet 8 weken voor vertrek betaald zijn. Enkele weken voor vertrek weten wij hoe duur de vliegtickets zijn voor jouw reis. Hiervan komt dan een factuur in je persoonlijke account te staan, en deze moet een week voor vertrek betaald zijn.
 • Wat gebeurt er met mijn definitieve inschrijving als ik niet over ga?
  Als je twijfelt of je dit schooljaar over gaat twijfel je misschien nog over je definitieve inschrijving. Want; wat gebeurt er bijvoorbeeld met je aanbetaling als je onverhoopt blijft zitten? In dit geval zijn er twee opties:
  1. Deelnemen aan de geplande reis, terwijl je het jaar over doet
  2. De inschrijving (kosteloos) doorschuiven naar een schooljaar later
  Wat Masterskip betreft kan het beide, maar dit is iets om te overleggen met school. Als er een kans bestaat dat je blijft zitten horen wij dat zo snel mogelijk, in ieder geval voor de zomervakantie. Dan kunnen wij kijken of er iemand anders in jouw plaats mee kan op de reis. Zoekwoorden: zitten blijven, blijf zitten, niet overgaan, overdoen, schooljaar opnieuw, zittenblijven, blijf zitten
 • Wanneer kan ik mijn inschrijving definitief maken?
  Je inschrijving bij Masterskip begint bij een voorlopige inschrijving. Je laat dan aan ons weten dat je geïnteresseerd bent in één van onze reizen, en wij geven je tips over je inschrijving. Wanneer je je definitief inschrijft ga je een overeenkomst met ons aan en ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Dat betekent dus dat je zeker moet weten dat je mee kunt! Check dus of je toestemming krijgt van school, en of je de kosten voor de reis bij elkaar kunt sparen. 2 keer ja? Definitief inschrijven maar!
 • Wanneer is mijn reis ongeveer vol? Kunnen jullie een verwachting geven?
  Globaal beginnen onze reizen in januari vol te lopen, het is voor ons alleen niet mogelijk te voorspellen wanneer de reis vol is. Dit is namelijk voor een groot deel afhankelijk van wanneer onze trainees toestemming krijgen van hun school. Het is lastig te zeggen wanneer dat is. Een reële voorspelling doen zonder daarbij verkeerde verwachtingen te scheppen is niet mogelijk. Meer informatie hierover vind je hier >
 • Kan ik mijn inschrijving definitief maken zonder toestemming van school?
  Als je je Masterskip inschrijving definitief maakt ga je een overeenkomst met ons aan, en ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Daarnaast betaal je binnen 14 dagen 30% van het reisgeld. Natuurlijk wil je je inschrijving zo snel mogelijk definitief maken zodat je zeker weet dat je mee kunt op reis. Ben je aan het wachten op toestemming van school, maar weet je al zeker dat dat geen probleem gaat zijn? Dan kun je je overwegen je inschrijving alvast definitief te maken, en je toestemmingsdocument later te uploaden. Belangrijk: zonder toestemming van school kun je niet mee op reis.

Aan boord

 • Zijn er regels rondom mobiele telefoons en zo ja, welke?
  Dat wordt per reis afgesproken. In principe zijn er geen regels vooraf. Onze ervaring is dat je, omdat je niet zo vaak internet hebt, je telefoon een stuk minder gebruikt dan thuis.
 • Wordt er aan boord gewassen, en zo ja, wat dan precies?
  Je mag aan boord elke week een was draaien met je persoonlijke kledingstukken. Je krijgt aan boord een hoeslaken en dat wordt natuurlijk ook regelmatig gewassen. Neem zelf 2 kussenslopen, een lakenzak en een slaapzak mee.
 • Wat raden jullie aan mee te nemen: een tablet of laptop?
  Een laptop is het handigst! Windows of Apple laptops werken over het algemeen goed aan boord. Je moet je realiseren dat je laptop gedurende de tijd aan boord waarschijnlijk niet via het internet verbonden is. Chromebooks hebben daar wat last van maar bijvoorbeeld ook office 365. Check van tevoren of je alles goed hebt ingesteld zodat je zonder internetverbinding kunt werken.
 • Wat is jullie alcoholbeleid aan boord?
  Het Masterskip programma vergt veel van jou als trainee, zowel lichamelijk als fysiek. Het gebruik van alcohol, drugs en andere verdovende middelen past daar niet bij. Daarom staan we het gebruik van deze middelen niet toe. Het overtreden van dit beleid kan serieuze gevolgen hebben voor het verloop van je reis.
 • Mag je aan boord je mobiele telefoon gebruiken?
  Je mag je telefoon ‘gewoon’ gebruiken; bij Masterskip worden hier aan het begin van de reis wel afspraken over gemaakt. Veel trainees gebruiken hun telefoon als camera. Het is wel verstandig om je te realiseren dat er vaak iets gebeurt met mobiele telefoons: ze gaan regelmatig een stukje zwemmen ;-), vallen uit je zak of schuiven van de tafel. Dus wees je hiervan bewust en neem niet de duurste telefoon mee. Verder is het goed om te weten dat je geen of beperkt toegang hebt tot internet: in het Caribisch gebied is niet overal WiFi. Aan boord is er geen internettoegang, behalve misschien het lokale mobiele netwerk. En als je daar gebruik van maakt ga je buiten je standaard belbundel die je in Nederland hebt; dus let goed op dat je dataroaming uit hebt staan! Anders kun je hoge rekeningen verwachten.  
 • Kun je een richtlijn geven voor zakgeld?
  Ongeveer € 50,- euro is genoeg, afhankelijk van waar je naartoe gaat in $ (Caribisch gebied).
 • Kan ik mee als ik een speciaal dieet volg?
  Zeker. De scheepskok heeft de nodige ervaring en kennis. Zij/hij kan rekening houden met diëten zoals glutenvrij, lactosevrij, een notenallergie, etc. Er wordt standaard ook vegetarisch gekookt. Het is handig om je eventuele dieetwensen / allergieën vooraf aan de reis door te geven. Dit doe je door in je persoonlijke account te zetten wat de kok moet weten. We zorgen er dan voor dat de juiste info aan boord terecht komt. Als je reis begint, kun je nog even met de kok doorspreken waar hij/zij rekening mee moet houden en tijdens de reis kun je natuurlijk zelf in de galley helpen met het bereiden van de maaltijden!
 • Is het verstandig om medicijnen tegen reisziekte mee te nemen?
  De ervaring met zeeziekte is dat iedereen moet ‘inslingeren’ en dat medicatie in het begin niet veel helpt. Maar soms blijft zeeziekte na de eerste dagen aan boord opspelen en dan kán het helpen om medicatie te gebruiken, zoals Primatour, Suprimal, Cinnarizine, etc. Als jij goede ervaringen hebt met een bepaald middel dan is het zeker verstandig om mee te nemen. Maar aan boord hebben we natuurlijk ook onze boordapotheek (Primatour), dus noodzakelijk is het niet.
 • Is het mogelijk om te printen aan boord of moeten op laptop gemaakte toetsen worden bewaard op een USB?
  Printen kan aan boord. Het mag ook op een USB en die in de envelop terug naar school. Afhankelijk van wat jij/school het handigst vindt.
 • Is er een fotograaf aan boord? Is het verstandig dat ik een fototoestel meeneem?
  Soms is er een docent of iemand van  de crew die graag fotografeert, of één van de trainees heeft als hobby fotografie en maakt dus veel mooie foto’s.  Dat is natuurlijk heel leuk! Soms is dat niet zo, en maakt iedereen foto’s met mobiele telefoons. Natuurlijk kun je je eigen fototoestel meenemen, hou er rekening mee dat het niet verstandig is om een duur fototoestel mee te nemen aangezien het risico dat er iets mee gebeurt aanzienlijk is.
 • Is de school aansprakelijk als er iets gebeurt tijdens de reis aangezien het door mijn school als lestijd wordt gerekend?
  Nee, de Wylde Swan heeft zelf een aansprakelijkheidsverzekering.
 • Hoe werkt sailmail?
  Als we op zee / de oceaan zitten is er geen internet. Het contact met het schip loopt dan via kantoor. Zorg dat je alles van tevoren goed regelt, zodat dit geen probleem is voor het doen van al je schoolwerk. Elke week is er sailmail; een update naar het thuisfront. Dit verloopt via een speciaal mailadres en wordt aan boord gecoördineerd door de docenten. Elke dinsdag mag je een bericht naar je ouders sturen. Je ouders hebben dan tot vrijdag 11:00 uur de tijd om een bericht terug te sturen.  De sailmail mag maximaal 500 woorden bevatten en bestaat uit platte tekst.

Reisvoorbereiding

 • Zijn er verplichte / aanbevolen vaccinaties?
  Met betrekking tot COVID-19 volgen wij de inreisregels van de landen waar wij naartoe reizen. Ons advies is om te vaccineren. Op dit moment (juli 2022) is het bijvoorbeeld zo dat je moet testen als je naar Sint Maarten wilt, als je niet gevaccineerd bent tegen COVID-19. Mét vaccinatie tegen COVID-19 kun je zonder test inreizen. Jij bent zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je mee kunt op reis met Masterskip. Wij volgen voor alle andere vaccinaties het advies op van de GGD. Op hun site kun je opzoeken wat verplichte of aanbevolen vaccinaties zijn. In het algemeen geldt voor het Caribisch gebied dat DTP en Hepatitis A aanbevolen wordt. En er zijn geen verplichte vaccinaties. Heb je deelgenomen aan het rijksvaccinatieprogramma, dan ben je tot je 19e beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Ga je naar Brazilië en Suriname, dan is ook de gele koorts vaccinatie aanbevolen.  
 • Wie gaan er nog meer met mijn reis mee?
  Ongeveer twee maanden voor het vertrek van jouw reis krijg je een e-mail met belangrijke informatie over de voorbereidingen van jouw reis. Dan ontvang je ook de deelnemerslijst!
 • Welke woordenboeken zijn aan boord?
  Zie de boekenlijst. Deze wordt één keer per jaar geüpdatet.
 • Wat zijn de afmetingen van de kist waarin ik mijn tas en bagage in kwijt kan?
  De afmetingen van de kist zijn 75 x 55 x 55 cm. De gemiddelde inhoud van een tas van andere trainees is 70 tot 90 liter.
 • Wat voor zeilpak heb ik nodig?
  Voor reis RS2 en WS5 heb je een zeilpak nodig. Voor reis RS1 en WS1 kun je ook met een goed regenpak toe. Hierbij wat achtergrond info over beide reizen, gericht op de keuze voor een zeilpak. Op reis 1 is het over het algemeen prima weer; als de oceaanoversteek eenmaal begonnen is loop je waarschijnlijk de hele dag in een korte broek. Je kunt echter wel, vooral aan het begin van de reis, eens een regenachtige wacht moeten lopen en dan trek je een zeilpak aan. Je hoeft geen duur pak te kopen! Maar je hebt wel iets nodig dat je goed beschermt tegen de regen. Een goed regenpak is voor reis 1 prima, of lichte zeilkleding. Reis RS2 en reis WS5 kenmerkt zich door een grote afwisseling in het weertype: aan het begin van de oceaanreis is het nog warm en zal er hooguit een tropische bui overkomen. Naarmate je verder op de Atlantische Oceaan komt, richting de Azoren, kom je echter ander weer tegen. Het wordt kouder en daardoor heb je een betere bescherming nodig. Een goed zeilpak is dan echt fijn! Masterskip heeft met zeilkleding.nl een kortingsafspraak, daar zie je twee zeilpakken staan die beide geschikt zijn voor de reis. Ook kun je natuurlijk kijken of je van iemand een pak kunt lenen of een tweedehands pak op de kop tikken. Zo hoeft het geen dure aanschaf te zijn die bovenop de kosten komt die je voor jouw reis al maakt. Voor reis RS3 hebben we een specifieke paklijst gemaakt, waarin we uitleggen wat je nodig hebt en waarom. Een zeilpak is dan weer niet per sé noodzakelijk maar als je ‘m hebt / kunt regelen zeker doen!
 • Wat voor verzekering heb ik nodig?
  Een standaard reisverzekering en een zorgverzekering met werelddekking. Wij hebben als organisatie een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor alle opvarenden. Als het zo is dat jij in het buitenland naar het ziekenhuis moet, kan dit gewoon via je eigen zorgverzekering en soms reisverzekering. Stel dat jij je bagage onderweg verliest, of je telefoon valt in het water, dan loopt dit ook via je eigen reisverzekering. Daarnaast adviseren we je om goed te overwegen of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten, of dat je deelneemt aan ons annuleringsfonds. Tijdens de pandemie geldt voor: Reisverzekering: reizen in oranje gebieden, die al oranje zijn als je aankomt, zijn minder goed verzekerd. Veel reisverzekeraars sluiten corona-gerelateerde schades uit. De trainees van vorig schooljaar hebben goede ervaringen met o.a. Allianz (globetrotter verzekering), CZ, Univé, Ohra en de Special ISIS verzekering. Ziektekostenverzekering: de basisdekking in het buitenland is gewoon gegarandeerd. Aanvullende verzekeringen gelden vaak alleen indien de kosten niet corona-gerelateerd zijn. Onze ervaringen in het afgelopen jaar, waarbij wel eens een trainee het ziekenhuis heeft moeten bezoeken, is dat alle kosten gewoon gedekt waren door de standaard zorgverzekering. We raden jullie aan zelf goed naar je eigen verzekering te kijken.
 • Wat voor shampoo, zeep, zonnebrand etc. moet ik meenemen?
  Neem ecologische verzorgingsproducten mee op reis! Dit is beter voor de wereld en de oceaan 🙂 . Let bijvoorbeeld op het gebruik van microplastics, palmolie en nanodeeltjes. Hierbij een aantal tips van trainees die eerder meegingen:
  • Happy soaps. Deze serie bestaat uit shampoo, zeep, lippenbalm, deo etc. Alle producten zijn microplastic en palmolie vrij. Omdat het compacte blokjes zijn neemt het weinig ruimte in in de tas.
  • Werfzeep. Plantaardige en palmolie vrije zeep, ook in compacte blokjes net als Happy soaps.
  • Biosolis. Zonnebrandcreme zonder nanodeeltjes.
  • Weleda. Vrij van nanodeeltjes en bevat geen chemische zonnefilters.
  Op de site ‘Beat the Microbead‘ kun je kijken of de producten die jij gebruikt microplastics bevatten.
 • Wat moet ik doen om mijn medicatie (methylfenidaat) mee te nemen op reis?
  Als je methylfenidaat gebruikt heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig (zie deze site). Je moet deze verklaring laten opstellen en ondertekenen door jouw behandelend arts. Daarna laten stempelen door het CAK (ouderwets per post!). En wij ontvangen graag een kopie van de verklaring zodat we deze aan de begeleiding kunnen geven voor de zekerheid. Als je (veel) andere medicijnen gebruikt is het handig om je apotheek te vragen een lijst uit te draaien zodat je kunt laten zien wat je meeneemt. Onze scheepsarts vindt het handig als je ook van elk medicijn de originele verpakking incl. bijsluiter bij je hebt. Dit omdat hij/zij jou dan beter kan helpen mochten er problemen optreden.
 • Wanneer ontmoeten de trainees elkaar?
  Voor elke reis organiseert Masterskip een kick-off bijeenkomst. Deze vindt plaats in het midden van het land, meestal op zaterdagmiddag, ongeveer een maand voor vertrek. Bij deze bijeenkomst zijn alle trainees + ouders welkom! De uitnodiging ontvang je twee maanden voor vertrek, wanneer je ook de belangrijke voorbereidingsmail ontvangt. Bij de belangrijke voorbereidingsmail zit ook een deelnemerslijst, zodat je weet met wie je op reis gaat.
 • Wanneer moet ik mijn plan van aanpak maken?
  De concrete voorbereidingen beginnen ongeveer twee maanden voor vertrek. Je krijgt een e-mail met daarin alle informatie die je nodig hebt om je schoolwerk etc. goed voor te bereiden. Je hebt de studiewijzers van je schoolvakken nodig en vertaalt deze naar een planning voor de reis. Wij helpen je op weg door een template klaar te zetten in je persoonlijke account! Ook krijg je feedback van onze docenten op je plan van aanpak, en indien nodig kun je ons natuurlijk om hulp vragen.
 • Wanneer krijgen we de kleding van Masterskip?
  Je krijgt van ons een hooded sweater en twee t-shirts, deze ontvang je bij vertrek op Schiphol!
 • Waarom willen jullie van mij een ingevulde medische vragenlijst?
  Je moet fit zijn om op reis te kunnen met Masterskip: het is fysiek een inspannende reis. Nu kan het zijn dat er iets met je gezondheid is, en wij willen dat graag ruim voor het vertrek van de reis weten. Ook willen we het weten als er iets met je is waarvan de begeleiding op de hoogte moet zijn. Denk daarbij niet alleen aan fysieke aandachtspunten, ook bijvoorbeeld als je een eetprobleem hebt of als je psychologische hulp krijgt willen we dat weten. We kunnen aan boord een heleboel ondersteuning bieden, maar hebben geen specialist in ons team. In jouw persoonlijke account staat een lege medische vragenlijst. Het is heel belangrijk dat je deze nauwkeurig en naar waarheid invult. We willen deze graag twee maanden voor het vertrek van de reis ingevuld van jou ontvangen. Het is nodig voor de ‘medical officer’ om zich voor te bereiden op de reis. En om tijdens de reis om bij eventuele calamiteiten goed te kunnen handelen. Hierbij moet je ook denken aan het gebruik van medicatie en mentaal ‘ongemak’. Aandachtspunten die misschien niet in de medische vragenlijst passen, kunnen gemaild worden naar Masterskip (info@masterskip.com).
 • Tijdens mijn reis is er op school een toetsweek. Hoe kan ik deze toetsen maken tijdens de reis?
  Het kan zijn dat je Masterskip-reis precies in een toetsweek van school valt, waardoor je soms wel 9 toetsen niet op school kunt maken. Gelukkig kan dat aan boord! Iedere laatste dag van de week is het toetsdag. Wanneer je reis 6 weken duurt, heb je 5 toetsdagen. Namelijk, de laatste dag heb je scheepsovername en is het afscheid van de reis: geen tijd voor toetsen dus! Op de 5 toetsdagen kun je 9 toetsen maken: twee per keer. En elke week kun je jezelf voorbereiden op die twee toetsen. Het kan dus prima ingepland worden. Jouw school moet ervoor zorgen dat de toetsen vóór het vertrek van jouw reis in een verzegelde enveloppe meegegeven worden. Aan boord is één van onze docenten de toetscoördinator, hij of zij zorgt ervoor dat de juiste toets op het juiste moment klaar is om door jou gemaakt te worden. Na de reis neem je alle toetsen weer mee terug naar school in een verzegelde enveloppe, en worden ze daar nagekeken door je eigen docenten.
 • Op mijn paspoort staan mijn doopnamen. Moet ik in het dossier van mijn persoonlijke gegevens mijn doopnamen, dus zoals het op mijn paspoort staat, invullen of kan ik ook mijn roepnaam invullen?
  We gebruiken de naam waarmee jij je inschrijft bij Masterskip ook voor het vliegticket. En daarbij is het van belang dat de eerste naam zoals deze in jouw paspoort staat op het ticket komt. Dus als dat niet je roepnaam is dan moet je jouw eerste doopnaam in het systeem zetten.
 • Kan ik mee als ik een speciaal dieet volg?
  Zeker. De scheepskok heeft de nodige ervaring en kennis. Zij/hij kan rekening houden met diëten zoals glutenvrij, lactosevrij, een notenallergie, etc. Er wordt standaard ook vegetarisch gekookt. Het is handig om je eventuele dieetwensen / allergieën vooraf aan de reis door te geven. Dit doe je door in je persoonlijke account te zetten wat de kok moet weten. We zorgen er dan voor dat de juiste info aan boord terecht komt. Als je reis begint, kun je nog even met de kok doorspreken waar hij/zij rekening mee moet houden en tijdens de reis kun je natuurlijk zelf in de galley helpen met het bereiden van de maaltijden!
 • Kan ik Masterskip-trainee worden als ik niet kan zeilen?
  Jazeker! Je kunt gewoon mee als je niet kunt zeilen. Door het sailtraining programma van Masterskip wordt je in korte tijd een volwaardig bemanningslid van de Reade Swan // Noorderlicht of de Wylde Swan.
 • Kan ik een koffer meenemen?
  Nee, een flexibele tas (sporttas, duffelbag) is een vereiste. Er is aan boord niet veel ruimte, je tas moet onder je bed passen of in je kist/kast. Deze is niet groot dus het past alleen als je je tas kan opvouwen. Tips voor je tas: ongeveer 70-90 liter, klein op te vouwen.
 • Is er medicatie aan boord tegen malaria?
  Nee, dat is niet aan boord. Hiervoor gelden persoonsgebonden adviezen, en wij nemen hier als organisatie dus geen medicatie voor mee. Alleen tijdens RS 1 komen we in een gebied wat geldt als risico gebied voor malaria, kiezen we ervoor om hier vooral preventief op in te spelen door het nemen van de volgende anti-mugmaatregelen:
  • Ten eerste door onze eigen keuzes qua route: hoe ver we het binnenland in gaan bepalen we zelf.
  • Ook het moment waarop we eventueel de jungle in gaan bepalen we zelf (we kiezen een moment waarop de muggen minder actief zijn).
  We hebben dit advies voor jou:
  • Advies: draag lange mouwen-shirts en lange broeken als we hoog-risicogebied in gaan.
  • Advies: neem voldoende voldoende Deet of vergelijkbaar anti-muggen middel mee. Wij zullen aangeven wanneer dit gebruikt moet worden.
  Wil je meer weten of een persoonlijk advies hierover, dan kun je terecht bij de GGD of je huisarts.
 • In de informatie staat dat je zo’n 4 tot 6 toetsen aan boord maakt. Maar ik snap niet waarom dat er maar ‘zo weinig’ zijn: want ik heb 8 schoolvakken.
  Zie het als een richtlijn om te zorgen dat je elke week ongeveer 1 toets maakt. Je moet vooral zorgen dat je bijblijft met school. Elke week is 1 toets-dag aan boord. Met uitzondering van de laatste week (dan is er geen toets-dag maar scheepsovername). Dus verspreid over 5 weken zijn 8 toetsen ook prima te doen. En als je met een oceaanreis meegaat ben je langer aan boord dan 5 weken en kun je dus ook iets meer toetsen maken.
 • Ik heb een nieuw paspoort gekregen, dus de eerder ingevulde gegevens kloppen niet meer. Is dat een probleem?
  Nee hoor, dat is niet erg! Het is wel belangrijk dat je het paspoortnummer en de vervaldatum aan ons doorgeeft. Zou je dit telefonisch of per mail aan ons door willen geven?
 • Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen?
  1 x 22 kg ruimbagage en 1 x handbagage.
 • Hoe werkt het overdragen van toetsen? Ik weet dat het in een gesloten envelop kan maar moet ik die zelf meenemen of is er een manier om ze direct naar een vertrouwenspersoon te brengen?
  De enveloppe die je van jouw school krijgt, kan door jou of je ouders overhandigd worden aan de docent op het moment dat jullie op Schiphol verzamelen voor vertrek. Eventueel kan jouw school de toetsen ook aangetekend versturen naar ons kantoor. En tenslotte is het mogelijk om toetsen door school te laten mailen. Maar dat graag wel even in overleg met Masterskip (info@masterskip.com).
 • Hoe werkt het met de voorbereiding van de reis?
  Je hebt bij de bevestiging van je voorlopige en definitieve inschrijving een mail gekregen met daarin een link naar je persoonlijke account. Hierin staan jouw persoonlijke gegevens, de basis gegevens van de reis en de betalingen voor je reis. Ook staat de paklijst in deze account. Handig als je alvast wilt kijken wat je allemaal mee moet nemen! Heb je de link naar je persoonlijke account niet meer, neem dan even contact met ons op. Twee maanden voor het vertrek van jouw reis krijg je een belangrijke informatiemail van Masterskip over de voorbereidingen. Dan krijg je ook de deelnemerslijst en je krijgt toegang tot een aantal extra formulieren in je persoonlijke account zoals het template voor jouw plan van aanpak. Jij gaat dan aan de slag met het plannen van je schoolwerk en neemt contact op met al jouw docenten. Het plan van aanpak moet je twee weken voor vertrek inleveren bij Masterskip. De toetsen die je aan boord maakt mag je school zelf aan jou meegeven in een verzegelde enveloppe. Twee weken voordat jouw reis begint ontvang je nog een laatste belangrijke mail. Daarin staat o.a. meer informatie over het vertrek: waar en hoe laat verzamelen we op Schiphol?
 • Hoe laat moet ik op Schiphol zijn? Wanneer krijg ik mijn vliegticket?
  Die info krijg je twee weken voor vertrek, per e-mail.
 • Er staat een slaapzak op de paklijst voor mijn reis. Wat voor soort slaapzak moet dit zijn?
  Voor de Caribische reizen staat er inderdaad een slaapzak op de paklijst. Soms worden er expedities georganiseerd naar een andere plek, en slaap je een keer in de buitenlucht. Op zo’n moment kan een slaapzak fijn zijn. Dit mag dan ook een dunne slaapzak zijn, omdat de temperatuur ’s nachts ook relatief hoog blijft.
 • Er is een andere druk van één van mijn schoolboeken aan boord. Is dat erg?
  Soms komt het voor dat er een oudere editie van jouw schoolboek op onze boekenlijst staat. De boeken aan boord worden ieder jaar herzien door onze docenten, en wanneer blijkt dat er een belangrijk verschil tussen de verschillende drukken zit schaffen we een nieuwe editie aan. Een voorbeeld: op de lijst van school staat de 2022 druk van een boek, terwijl aan boord de 2019-druk aanwezig is. Je kunt er in dit geval vanuit gaan dat er geen grote verschillen tussen beide zitten. Ben je van mening dat dat wél het geval is? Scan dan de pagina’s die je nodig hebt in en neem de boeken digitaal mee. Daarnaast helpt het ons enorm wanneer je ons kunt laten weten om welk boek het gaat, zodat we deze het nieuwe schooljaar kunnen vervangen.

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM