Welkom! Dit is de Scheepsraad, onze maandelijkse onderwijs update. Wij informeren u over avontuurlijk leren en inspireren u om dit mee te nemen in uw eigen lessen. Verdieping, zelfvertrouwen én plezier. Dat is ons motto. Graag nemen wij u, in deze eerste ‘post’, mee in wat Masterskip is en wat Masterskip met leerlingen doet.
In de vijf tot zeven weken die een Masterskip reis duurt, leren de trainees (de leerlingen) heel veel. Ze hebben hun eigen schoolwerk mee en worden begeleid door de vier vakdocenten die aan boord zijn. Daarnaast leren ze zeilen op tallship ‘Wylde Swan’, ontdekken ze de omgeving en leven ze samen op het schip.
Maar het avontuur begint lang voordat de trainees aan boord stappen. Wanneer ze echt met Masterskip mee willen moeten ze heel veel regelen: de financiën (vaak via sponsoracties en heel hard werken), toestemming van ouders en school, planning van het schoolwerk en toetsen. Hierbij moeten de trainees vaak al uit hun comfortzone stappen om mensen aan te spreken over sponsoring, docenten vragen om aan te geven welke stof gedaan moet worden en welke toetsen gemaakt moeten worden en een bovenbouwcoördinator overtuigen van de meerwaarde van de reis.
Zowel voor de reis, als tijdens de reis, vragen wij de trainees om initiatief te nemen. Dus wanneer een trainee iets wil, zal zij of hij hier zelf voor aan de slag moeten en dit is, volgens ons, een heel goede leerschool. Soms is het leven aan boord niet gemakkelijk: je zit letterlijk met elkaar opgescheept. Wanneer er irritaties zijn, moeten deze uitgesproken worden, want elkaar ontlopen lukt niet op een schip. Het leven aan boord wordt wel beschreven als ‘een sociale snelkookpan’. Naast de sociale interactie, leren de trainees ook over zichzelf: wat hun talenten zijn, wat ze nog lastig vinden en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Avontuurlijk leren gaat over veel meer dan bètavakken in de praktijk zien.
In elke Scheepsraad diepen we een aantal aspecten van Masterskip uit verder uit en nemen we u mee in de ontwikkeling van het programma aan boord en aan de wal. Welkom!