Masterskip leerclinics

Leerclinics: Het onderwijzen van studievaardigheden

Op het moment dat de trainees aan hun schoolwerk zitten, loop je als docent rond, ben je aan het observeren, vragen aan het beantwoorden en vragen aan het stellen. De trainees moeten het werk doen en als docent ben je aan het ondersteunen. Door de vrijheid en verantwoordelijkheid die de trainees aan boord krijgen, komen ze regelmatig nieuwe uitdagingen tegen, zeker als het gaat om studievaardigheden.

Als antwoord op de interne vraag hoe wij de ontwikkeling van studievaardigheden ondersteunen, zijn we afgelopen seizoen begonnen met de leerclinics.

Opzet

De leerclinics zijn korte lessen van maximaal 20 minuten waarin een specifiek onderwerp wordt behandeld. ’s Ochtends wordt het onderwerp genoemd en de trainees mogen zelf bepalen of dit onderwerp relevant voor hen is (soms met wat overtuigingskracht van een persoonlijk mentor). De grootte van de groep verschilt per onderwerp, maar is vaak klein genoeg (maximaal 10 trainees) voor veel individuele aandacht. Tijdens de leerclinic gaan de andere trainees gewoon door met de zelfstudie.

Onderwerpen

Allerlei studievaardigheden komen aan bod: van ‘organiseren’ en ‘leerhouding’ tot praktische leertechnieken. Aan het begin van de reis worden de onderwerpen gekozen door de docenten, en later komen de trainees vaak zelf met suggesties. Onderwerpen als ‘structureren en plannen’ en praktische zaken zoals woordjes leren zijn geschikt voor het begin van een reis. Later komen onderwerpen als perfectionisme en fouten maken aan bod. De groep heeft de tijd gehad elkaar beter te leren kennen en hierdoor zijn trainees beter in staat eerlijk te kunnen praten over deze persoonlijke onderwerpen. De juiste opbouw van de leerclinics ondersteunen de ontwikkeling van de studievaardigheden.

Bij het voorbereiden van de leerclinics wordt uiteraard gebruik gemaakt van literatuur, maar daarnaast wordt ook juist de ervaring van de docenten (en andere crewleden) ingezet. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de trainees zien dat hun docenten zelf ook tegen dingen aan zijn gelopen én dat ze manieren hebben gevonden om hiermee om te gaan (of er nog mee bezig zijn, want ook Masterskip docenten zijn natuurlijk niet perfect).

Praktische zaken zoals goede antwoorden formuleren vinden veel trainees lastig. Docenten geven tijdens hun uitleg heel vaak aan hoe belangrijk dit is. Soms lijkt dit toch niet bij de trainees te landen, bijvoorbeeld doordat de trainee vaak te veel bezig is met de nieuwe stof. Door de vaardigheid expliciet te behandelen, worden trainees zich hier meer bewust van. De volgende stap is het koppelen van de vaardigheid aan de opdrachten in een vak, of liever, verschillende vakken.

Ontwikkeling

Aan het begin van dit seizoen zijn we gestart met de leerclinics. Elke reis buigt het docententeam zich over de al bestaande clinics om deze te verbeteren en eventueel nieuwe toe te voegen. Op deze manier wordt het aanbod breder, zodat het docententeam de clinics gerichter aan kan bieden.

Door de trainees op deze manier te ondersteunen kunnen ze steeds meer uit de vrijheid van de zelfstudie halen. De vaardigheden die ze hierbij opdoen kunnen ze vervolgens toepassen op school, tijdens een opleiding, op het werk en alle andere aspecten van het dagelijks leven.