Masterskip Methode: Coaching

Wanneer trainees van boord stappen na een Masterskipreis, zijn ze veranderd. Dat zien de docenten, de bemanning, de trainee zelf, maar ook de ouders en waarschijnlijk ook de scholen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met de trainees? En hoe ondersteunen wij hen hierin?

Allereerst helpt de setting heel erg om de ontwikkeling in een stroomversnelling te brengen. Vanaf het moment dat de trainees aan boord stappen, worden ze ondergedompeld in een totaal nieuwe wereld: aan boord gaan dingen anders en moeten ze samenwerken en samenleven. Daarnaast dagen we de trainees uit om telkens nieuwe dingen te proberen.

Fouten maken mag
Nu klinkt het misschien alsof we de trainees in het diepe gooien en laten spartelen. Maar, zoals een Masterskipdocent zei, ‘we gooien ze er alleen in als het niet te diep is en staan er naast om ze er uit te vissen als het nodig is’. Daarnaast denken wij dat het ook heel goed is om fouten te mogen maken, daar leer je per slot van rekening heel veel van, als de fout daarna ook goed verwerkt wordt.

Persoonlijke leerdoelen
Tijdens de gesprekken tussen de trainee en de persoonlijke mentor (we gebruiken toch de term mentor, ook al is de mentor soms meer een coach) worden dit soort ervaringen besproken. Vaak wordt dit gedaan aan de hand van persoonlijke leerdoelen die de trainee aan het begin van een reis opstelt. Juist door de veilige (sociale) omgeving en het grote aantal mogelijkheden om nieuwe dingen te proberen, kunnen trainees oefenen met nieuwe vaardigheden. Dit kan lopen van het oefenen van Engels (wat soms best spannend is) tot minder de leiding nemen bij projecten (wanneer een trainee vaak te veel verantwoordelijkheid voelt). Zo kunnen ze onderzoeken wat wel en wat niet bij hen past.

De coaching insteek van Masterskip
Tijdens de voorbereiding met de docenten, besteden we ook aandacht aan onze insteek in coaching. Hier gaan we uit van een gelijkwaardige relatie tussen de mentor en de trainee. Daarnaast hoeft de mentor niet de ‘problemen’ van een trainee op te lossen; de mentor begeleidt de trainee om zo veel mogelijk zelf oplossingen te vinden. Hierbij zijn de keuzes van de trainee dus leidend.

Door de docenten bewust te maken van hun rol in deze ontwikkeling, het samen bespreken van onze visie hierop en het aanreiken van coachingstechnieken, bereiden de docenten zich voor op hun taak als coach.

 

De volgende keer in de scheepsraad: voorbereiding op excursies.