De Wylde Swan is net vertrokken van de Canarische eilanden naar de Cariben. Hoe werkt dat eigenlijk, zo’n oceaanoversteek?
Om zeilend over te steken heeft de Wylde Swan de passaatwinden nodig. Door onder andere de draaiing van de aarde zijn er tussen 10 en 20 graden boven de evenaar noordoostelijke passaatwinden te vinden. Als je teveel naar de evenaar toe zeilt kom je in de windstille doldrums uit. En als je te veel naar het noorden zeilt krijg je te maken met tegenwind.
Om zuidelijk genoeg te komen vaart de Wylde Swan eerst naar de Canarische eilanden. Daarna zeilt ze nog een stuk naar het zuidwesten om op de juiste breedtegraad stuurboord uit te draaien en de passaatwind op te pikken.
Als het zomer is in Nederland staat de zon pal boven de Kreeftskeerkring (23,5 graden boven de evenaar) en warmt het water van de oceaan daar op. Dat warme water zorgt ervoor dat er orkanen ontstaan, de meeste komen voor in augustus en september. Dat is geen goed moment om over te steken.
Als de zon weer richting de evenaar vertrekt en na 21 september zelfs richting de Steenbokskeerkring schuift, koelt het oceaanwater weer af en komt er een einde aan de orkanen. Vanaf half november hoef je er geen meer te verwachten. Natuurlijk moet je altijd nog de site van het National Hurricane Center in de gaten houden. De hele winter kun je de oceaan oversteken. Wanneer de zon de evenaar weer passeert richting de Kreeftskeerkring wordt het water weer warm en kun je beter even geen oversteek plannen.