MASTERSKIP METHODE | Leren van een Leermeester

Een essentieel onderdeel van het Masterskip programma is de sail training, met het uiteindelijke doel van het volbrengen van de scheepsovername. Zeker in die laatste fase, waarin de trainees de functies aan boord overnemen, is duidelijk zichtbaar hoeveel de trainees groeien. Maar op welke manier gebeurt dit?

Leren als gezel

Vergeleken met ruim 100 jaar geleden is wat en hoe we leren enorm veranderd. Zeker op het HAVO en het VWO ligt de nadruk op cognitieve vaardigheden. Bij het aanleren van praktische vaardigheden ligt de nadruk op voordoen en nadoen. Vroeger (en nog steeds bij sommige vakken en vaardigheden) ging een gezel in de leer bij een leermeester. De leermeester kon de gezel stapje voor stapje meer vrijheid en verantwoordelijkheid geven, om zo de gezel op te leiden.

Socioculturele omgeving

Er zijn steeds meer geluiden vanuit onderwijsland die de focus willen verleggen van het individueel verwerven van kennis en vaardigheden, naar het leren omgaan met sociale situaties. Ook daar zijn kennis en vaardigheden voor nodig, maar deze moeten worden toegepast om gezamenlijk naar een doel te werken.

In de praktijk

Bij de sail training worden deze twee gecombineerd. De opbouw van de sail training is vergelijkbaar met die van het leerproces van een gezel: allereerst worden basisvaardigheden aangeleerd (zoals het veilig omgaan met lijnen onder spanning), vervolgens lopen de trainees stage (waarbij de ‘leermeester’ dingen voordoet en de trainees actief begeleidt) en uiteindelijk solliciteren de trainees voor een functie aan boord. We verwachten niet van de trainees dat zij dezelfde kennis en vaardigheden hebben als een kapitein met jaren ervaring. Maar ze kunnen wel voldoende leren om te gaan met bepaalde aspecten van de functie. Daarnaast moeten de trainees vragen stellen om goede keuzes te kunnen maken. En natuurlijk staat er altijd een bemanningslid achter de trainees om een oogje in het zeil te houden.

Maar waarin zie je de trainees het meest groeien tijdens de scheepsovername? Naast het krijgen van nieuwe kennis en vaardigheden, ontwikkelen ze juist ook sociale vaardigheden. Ze leren werken als een team, leiding geven, communiceren en bovendien samen naar een doel werken. Juist deze vaardigheden kunnen ze meenemen naar andere situaties, op school, thuis, op werk, bij vrienden, …

In de volgende scheepsraad: groepsvorming, het gezamenlijk creëren van een samenleving.