Een lesje werktuigkunde over hydrauliek
“Een schip heeft altijd liefde en aandacht nodig.”
Tijdens het wachtlopen moet er ook regelmatig een engine room check gedaan worden. Pim en Beer hebben het afgelopen jaar al heel veel trainees uitgelegd waar ze op moeten letten én waarom. Nu na een rondje noord Atlantische Oceaan en 14000 zeemijl verder, worden alle systemen aan boord extra grondig onderhouden.
Dit keer gaan we kijken naar hydrauliek: want wat is dat eigenlijk, waarvoor wordt het gebruikt en waarom ligt Pim voor de waterdichte deur?
Bij een hydraulisch systeem maak je gebruik van een vloeistof (olie) onder druk en door die druk kun je iets laten bewegen, zoals een cilinder (die weer vast zit aan iets anders). Klinkt eenvoudig, toch? Maar je hebt natuurlijk ook nog wat onderdelen nodig om die olie ergens tegenaan te laten duwen. Dus zit er in het systeem een pomp, die voor de druk zorgt en leidingen waar de olie in zit. Door de druk kan een cilinder of een motor gaan bewegen. Met kleppen kun je besturen waar de druk in het systeem is en dus of iets gaat bewegen.
Aan boord hebben we ook wat hydraulische systemen, zoals de waterdichte deuren en het stuurwerk. Beer heeft zich over het stuurwerk ontfermd en is druk bezig met het preventief vervangen van de slangen (die zitten er al een aantal jaren op). Daarnaast is hij bezig de pomp te reviseren: dus uit elkaar halen, helemaal controleren, onderdelen vervangen die niet meer gerepareerd kunnen worden en dan alles weer in elkaar.
Pim heeft zich op het systeem van de waterdichte deuren gestort. Elk cilindertje en elk klepje wordt binnenstebuiten gekeerd. Hij is als een echte detective bezig elke onderdeel van het systeem te traceren en te onderzoeken. En in die speurtocht moet je je soms in gekke bochten wringen, al lijkt het op de foto dat Pim redelijk comfortabel ligt.
De volgende keer: de rigging, want ook hoog in de mast wordt heel veel werk verricht.