‘We hebben een hele omslag gemaakt,’ erkent Christophe Meijer. Eind 2018 nam hij het bewind over van eigenaar Hinke de Vries, de weduwe van Willem Sligting, die de snelle haringjager van de sloop redde en in 2007 begon met de conversie tot zeiltrainingschip. Nog maar halverwege stapte Willem in thuishaven Makkum van zijn fiets, struikelde en viel met zijn hoofd op straat. Op slag dood. Toch werd de Wylde Swan afgebouwd. In 2010 kwam ze in de vaart, midden in de grootste economische recessie sinds bij na een eeuw.
Download het volledige artikel hier (bron: Zeepost.nl)
Het eerste volle jaar 2011 is publicitair een doorslaand succes: de Wylde Swan wint de Tallship Race, krijgt een prijs voor beste bemanning en is overal te bewonderen. Maar een schip als de Wylde Swan moet voor een rendabele bedrijfsvoering een miljoen per jaar omzetten, en dat blijkt een stevige opgave. Tot overmaat van ramp gaat financier de Friesland Bank failliet en is de Rabo, die de boedel overneemt, niet in het schip geïnteresseerd.
Op het nippertje krijgt de Wylde Swan hulp van een particulier, die een openbare veiling zo’n schrikbeeld vindt dat hij besluit om de financiering over te nemen. Zijn bedrijf is tot op de dag van vandaag bij het schip betrokken. Dat geeft ruimte om Masterskip te verwezenlijken. Masterskip is een onderwijs- en zeiltrainingsprogramma voor Nederlandse middelbare scholieren.
Het programma is aantrekkelijk, maar het blijkt een hele toer om de leerlingen met toestemming van de onderwij sinspectie zes weken lang uit hun schoolritme te halen. Toch werken verschillende, vooral Friese scholen mee en de scholieren zij n wild enthousiast. In de zomer blijft de Wylde Swan, zoals de meeste Nederlandse tallships, havenfestivals bezoeken.
Lees het volledige artikel (via: Zeepost.nl